You are currently viewing Tijana Ilić. Umetnik, virtuoz i frizer

Tijana Ilić. Umetnik, virtuoz i frizer

  • Post category:EXPERIENCES

Tijanu sam slučajno upoznala u jednom beogradskom salonu.

Odmah mi je bilo jasno da imam posla s nekim ko ne pripada svetu standardnih frizera.

Prvo, čim sam ušla u salon rekla mi je da ne radi obična, svakodnevna feniranja i „ošišaj mi samo krajeve“. Ona se ozbiljno loži na izazove. Neprestano traži inspiraciju u avangardi, scenskim nastupima, pozorištu, filmu.

Način kako drži makaze, vrti pramenove kose, ubacuje ekstenzije, napravi da kosa izgleda kao šuma, a onda ponovo kao uredna staza, sve to i mnogo više kad je uživo gledate kad stvara, govori da je Tijana virtuoz.

Uđes u salon kao poslovna žena izađes kao disco queen, kraljica Margo, ili Coca Cola jelka iz TV spota.

Tijana je baš za Oskara.*

Ona razume kosu. Priča sa dugim pramenovima i objašnjava im zašto će ih uskoro preseći na pola. Ekspert za svaku vrstu komplikovane frizure. U stvari, mislim da to i nisu frizure. Više kao egzibicije na glavi.

Kao pravi poštovalac svog zanata, osnovala je “Klub umetnika frizera”.  Za vreme stare Jugoslavije postojalo je ovakvo udruženje. Oni su okupljali umetnike iz raznih oblasti. Tijanina misija je da spase profesiju. 

“U našoj zemlji niko ne voli da radi. Zato sam dala oglas “Volontiraj i nauči”. Prijavili su se super zanimljivi ljudi. Majstori koji žele da se razvijaju na način starih zanata”. 

 Sećam se da mi je pričala kako je i sama neprestano učila i kako je znala da dođe kući s posla pa celu noć vežba neku komplikovanu frizuru na lutki. Nju to opušta. Fotke s lutkama su izazvale ogromnu popularnost. Na njima isprobava zahtevne svečane frizure. Testira koliko će joj vremena trebati na realnom setu.

Tijana je veliki perfekcionista i neprestano vidi svoje greške. Zato je svaka frizura sve bolja i bolja. Uporna je. I stalno smišlja nešto novo.

Svojim delima je privukla važne ljude iz sveta. Nije potrebno da se potpiše ili predstavi, dovoljno je da neko vidi nekog kome je ona uradila frizuru. Sharon Blain, jedna od najpoznatijih svetskih frizera i edukatora, dolazi u Srbiju zahvaljujući Tijani. 

Ako ste hrabri i volite promene, ali i da učite bez prestanka, prijavite se kod Tijane. A ja evo, ne znam ko ću biti ovaj put kad izađem iz Tijaninog salona.

 

*Tijana je osvojila razne međunarodne nagrade. Zlatnu nagradu kao color artist NTVA 2021, Hairdresser of the year 2019, a u 2022. će kao predstavnik Srbije biti sudija frizerima iz 22 zemlje na takmičenju CEE Wella Trends 22.

Curated by Nataša Nikodijević Savin