You are currently viewing Kako vas voze slike Davora Gromilovića?

Kako vas voze slike Davora Gromilovića?

  • Post category:ART

Danas vam predstavljam Davora Gromilovića iz Sombora.

Njegove slike, crteže i grafike imaju kolekcionari u celom svetu. I ja ih imam nekoliko. 
Sve je počelo tako što mi je Davor pre par godina ispisao par rečenica o temi rada koji mi se dopao. “Taj rad sa kravama…sumrak je u pitanju, mesečina. Imaš te bikove i krave na ispaši, a to je vreme dana kad i slepi miš izlazi. Tu se u stvari radi o slepomišu, vrsti koja je poznatija kao Vampire Bat, koja se izmedju ostalog hrani krvlju stoke i zbog toga su dobili to ime. Ja sam rad posvetio toj temi, jer reč Vampir vuče poreklo sa Balkana”.
Mnogo mi se dopalo. Kad bi videli taj rad shvatili bi da je njegov svet strašno komplikovan. Toliko detalja da se izgubite u potrazi, a opet, kao u lavirintu, ne možete ali i ne želite da izađete napolje.
Davor kroz svoje radove često prikazuje simbole iz ovih krajeva, kao sećanja iz detinjstva, iz knjiga, bajki, stripova, filmova. I ko zna šta sve i kako se zaigra sa čudnovatim bićima. Junacima iz sf filmova na renesansnim platnima. 
Fantazije, snovi, noćne more, proživljene slike iz detinjstva, neka njegova bića iz mašte (ni ljudi, ni životinje), odnos veštačkog i prirodnog, unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta.

Posmatrajte detalje na slikama. Sanjaćete ih. Videćete ih u svojim prijateljima, u ogledalu kad se probudite.

Curated by Nataša Nikodijević Savin